Hoe wordt koffie verbouwd

Gepubliceerd op 25 mei 2023 om 08:28

Tot de tweede helft van de vorige eeuw werd op de meeste koffieplantages een traditionele verbouwmethode toegepast, waarbij de koffiestruiken onder de schaduw van hogere bomen werden gekweekt. De plantages hebben zich vervolgens verder ontwikkeld tot het verbouwen van koffie onder de volle of bijna volle zon. Pas in de afgelopen 10 jaar ziet men dat de landbouw langzamerhand weer terug naar het oorspronkelijke, traditionele model overgaat. Gemiddeld duurt het 2 tot 3 jaar voordat een nieuw geplante koffiestruik vruchten draagt en nog eens 5 of 6 jaar tot volledige productierijpheid is bereikt.

Als koffieplanten goed onderhouden worden kunnen ze wel tot 100 jaar oud worden. De koffiestruik is over het algemeen het meest productief tussen zijn 7e en 20e levensjaar.

Wist je dat?

Voor 1 kg groene koffiebonen zijn 5 tot 6 kg koffiebessen nodig en er van 1 kg groene koffie zo’n 830 gram gebrande koffie of 380 gram oploskoffie worden gemaakt.

Daarom is het belangrijk gezien het arbeidsintensieve proces dat onze boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun groene koffiebonen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.