10 Grootste producerende koffielanden

Gepubliceerd op 26 februari 2024 om 09:00

10 grootste Koffieproductielanden

Na olie is koffie het belangrijkste handelsproduct ter wereld. Koffie wordt vooral genuttigd in het ‘rijke Westen’ terwijl het grootste deel van de productie plaatsvindt in economisch minder ontwikkelde landen.

Onderstaande tien landen zijn de grootste koffie producerende landen ter wereld. De cijfers zijn gebaseerd op aantal geproduceerde balen koffie. Eén baal koffie staat voor 60 kilogram groene (ongebrande) koffie.

 

Brazilië (22,5 miljoen balen)
Nadat koffie werd ingevoerd vanuit Frans-Guyana in het begin van de 18e eeuw, verspreidde koffie zich snel en hierdoor floreerde de koffie-industrie al snel in Brazilië. Tegenwoordig is Brazilië verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de wereldwijde koffieproductie, waardoor het verreweg het belangrijkste koffieland ter wereld is. Hoewel veel kenners vinden dat Brazilië de nadruk legt op kwantiteit en minder op kwaliteit, is er toch ook veel lof voor enkele verfijnde koffiesoorten. Brazilië is het enige topproducerende koffieland ter wereld die periodiek lijdt onder vorstperiodes. De verwoestende vorst in 1975 bijvoorbeeld was dan ook een zegen voor andere koffieproducerende landen. Twee vorstperiodes in 1994 verhoogde wereldwijd de koffieprijzen.
Bekende koffiesoorten: Cerrado, Bahia, Bourbon, Santos.

 

Colombia (10,5 miljoen balen)
Colombia is het enige Zuid-Amerikaanse land met zowel havens aan de Atlantische als de Stille Oceaan. Dit is van onschatbare waarde voor de koffie-industrie. Het economische belang van het koffiegewas voor Colombia is zodanig dat alle voertuigen die het land binnenkomen ontsmet worden om schadelijke bacteriën tegen te houden. Colombiaanse koffie groeit in de vochtige, gematigde uitlopers van de Andes, waar de combinatie van grote hoogte en een vochtig klimaat zorgt voor een bijzonder milde koffiesoort.
Bekende koffiesoorten: Medellin, Supremo, Bogotá, Excelso.

 

Indonesië (6,7 miljoen balen)
Wij Nederlanders hebben koffie onbewuste een bijnaam gegeven in de late 17e eeuw, toen we begonnen met de eerste succesvolle Europese koffieplantage op de eilandkolonie van Java (nu onderdeel van Indonesië). Er wordt tegenwoordig nog steeds topkwaliteit Arabicakoffie geproduceerd op Java, net als op Sumatra, Sulawesi en Flores, maar de Indonesische archipel is toch het meest opmerkelijk doordat zij ’s werelds grootste producent van robusta bonen is.
Bekende koffiesoorten: Java, Sumatra, Sulawesi (Celebes). 

 

Vietnam (5,8 miljoen balen)
Franse missionarissen brachten de eerste koffie naar Vietnam in het midden van de jaren 1860, maar de productie bleef verwaarloosbaar tot ongeveer 1980. In de jaren 1990 is de Vietnamese koffieproductie echter in een ontzettend rap tempo gestegen. De productie groeide zelfs zo snel, dat er zorg ontstond voor kwaliteitsbeheersing, omdat de menselijke en machinale verwerkingscapaciteit het groeitempo van het koffiegewas niet altijd heeft bij kunnen houden.
Bekende koffiesoorten: Vietnam is gespecialiseerd in de productie van robustasoorten.

 

Mexico (5 miljoen balen)
Koffie kwam via de Antillen naar Mexico aan het einde van de 18e eeuw, maar werd niet in grote hoeveelheden geëxporteerd tot de jaren 1870. Tegenwoordig zijn het vooral circa 100.000 kleine bedrijven die de meest Mexicaanse koffie produceren, waarvan de meeste zich in het zuiden van Mexico bevinden. Mexico is de grootste bron van Amerikaanse koffie-import.
Bekende koffiesoorten: Altura, Liquidambar MS, Pluma, Coixtepec.

 

Ethiopië (3,8 miljoen balen)
Ethiopië is de thuishaven van de Arabica boom en goed voor vele legendes over de oorsprong van koffie. Ethiopië is Afrika’s grootste arabica exporteur en tevens nummer één van het continent wat betreft binnenlandse koffieconsumptie. Ongeveer 12 miljoen Ethiopiërs zijn betrokken bij de koffieproductie, -verwerking en –handel. Volgens een legende is de naam koffie een afleiding van “Kaffa” de naam van een Ethiopische provincie.
Bekende koffiesoorten: Harrar, Sidamo, Yirgacheffe.

 

India (3,8 miljoen balen)
Volgens de legende is India de bakermat van de koffie teelt ten oosten van Arabië. Tegenwoordig valt de koffieproductie onder de strikte controle van de Indian Coffee Board. Bepaalde kenners vinden dat dit de marktwerking vermindert en daardoor de koffiekwaliteit verlaagt.
Bekende koffiesoorten: Mysore, Monsooned Malabar.

 

Guatemala (3,5 miljoen balen)
Duitse immigranten waren in de 19e eeuw verantwoordelijk voor het begin van een noemenswaardige koffieteelt in Guatemala. Tegenwoordig behoren de hoog geteelde koffiesoorten, vooral die geteeld worden op de zuidelijke vulkanische hellingen, tot de beste ter wereld.
Bekende koffiesoorten: Atitlan, Huehuetenango.

 

Ivoorkust (3,3 miljoen balen)
In het midden van de jaren 1990 was Ivoorkust de op vier na grootste koffieproducent ter wereld en de op twee na grootste producent van robusta. Vanwaar de daling? Kenners beweren dat de nadruk op kwantiteit en een gebrek aan investeringen en planning de kwaliteit negatief heeft beïnvloed, en tevens de productiviteit per hectare heeft doen verlagen. Tegenwoordig eindigen de meeste geëxporteerde koffiebonen in massageproduceerde koffiesoorten in Europa, vooral in Frankrijk en Italië.
Bekende koffiesoorten: de Ivoorkust is gespecialiseerd in robusta koffie.

 

Oeganda (3 miljoen balen)
Hoewel Oeganda zeer weinig arabica verbouwd, is het echter een belangrijke producent van robusta. De robustasoorten zijn goed voor 75 procent van de exportinkomsten van het land en biedt werkgelegenheid aan 80 procent van alle Oegandese werknemers. Ondanks inspanningen om te diversifiëren, zal Oeganda waarschijnlijk nog lang volkomen afhankelijk blijven van de koffieproductie.
Bekende koffiesoorten: Bugisu.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.