Is koffie gezond of waar is het goed voor?

Gepubliceerd op 19 februari 2024 om 14:59

Wat zijn de voordelen van Koffie drinken?

Het is zeldzaam om een volwassen persoon te vinden die nog nooit koffie heeft gedronken. Koffie, het geliefde zwarte drankje, wordt wereldwijd geconsumeerd. Met het overvloedige aantal koffiebars in Nederland is het duidelijk dat we een passie hebben voor koffie, en dat is uitstekend! Bovendien brengt koffiedrinken talloze voordelen met zich mee voor zowel de hersenen als het lichaam. Ontdek hier waarom een kop koffie bij het ontwaken gunstig kan zijn. Ontdek de 11 voordelen van koffiedrinken!

Koffie lijkt ook goed te zijn voor je lever

Een onderzoek uit 2006, waarbij 125.000 personen vanaf 22 jaar betrokken waren, toonde aan dat dagelijkse consumptie van minstens één kop koffie de kans op levercirrose met minstens 20 procent vermindert. Levercirrose is een auto-immuunziekte die voornamelijk wordt geassocieerd met overmatig alcoholgebruik en kan leiden tot leverfalen en kanker. Arthur L. Klatsky, de hoofdauteur van de studie, deelde met het tijdschrift The Guardian: "Het drinken van koffie lijkt beschermende voordelen te bieden tegen alcoholgerelateerde cirrose, en er lijkt een verband te zijn tussen een hogere koffieconsumptie en een lager risico op het ontwikkelen van alcoholische cirrose of daaraan te overlijden." Andere onderzoeken hebben eveneens aangetoond dat koffie kan helpen bij het voorkomen van niet-alcoholische leververvetting, ook wel bekend als Niet Alcoholische Steatose Hepatitis (NASH). Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Duke-NUS Graduate Medical School onthulde dat het nuttigen van vier of meer koppen koffie of thee per dag bijdraagt aan het voorkomen van verdere progressie van NASH.

De geur van koffie kan je stress verminderen

Bij een onderzoek aan de Seoul National University werden de hersenen van ratten bestudeerd die opzettelijk langdurig wakker werden gehouden. Opvallend was dat de groep ratten die werden blootgesteld aan de geur van koffie minder stress ervoer als gevolg van slaapgebrek dan de groep ratten die deze blootstelling niet kreeg. Het is belangrijk op te merken dat deze geurstudie niet direct verband houdt met stress zelf, maar enkel met de stress die voortkomt uit slaaptekort. Hoewel het nog onduidelijk is of het plaatsen van een zakje koffiebonen op je nachtkastje de oplossing is, staat niets je in de weg om het te proberen!

Koffie en Parkinson gaan goed samen, sterker, je klachten verminderen

In 2012 melde het tjdschrift ScieceDaily al dat het drinken van koffie helpt voor Parkinson patiënten hun bewegingen zijn beter controleerbaar. Ronald Postuma, de onderzoeker zegt: “Studies hebben laten zien dat mensen die koffie drinken minder kans hebben op het krijgen van Parkinson, maar dit is een van de eerste studies die laat zien dat cafeïne kan helpen bij bewegingsproblemen”.

Koffie maakt je happy

Een onderzoek uitgevoerd door het National Institute of Health toont aan dat mensen die dagelijks vier of meer koppen koffie drinken, 10 procent minder kans hebben om depressief te worden dan degenen die dat niet doen. Opvallend genoeg is deze bevinding niet toe te schrijven aan de cafeïneboost (cocaïne bevat ook aanzienlijke hoeveelheden cafeïne maar leidt vaak juist tot depressies), maar eerder aan de overvloedige antioxidanten in koffie, zoals vermeld door de auteur van de studie, Honglei Chen.

Ook uit onderzoek blijkt, uitgevoerd door de Harvard School of Public Health heeft aangetoond dat het dagelijks consumeren van twee tot vier koppen koffie de kans op depressie bij zowel mannen als vrouwen aanzienlijk kan verlagen, mogelijk tot wel 50%. Dit effect wordt toegeschreven aan de eigenschap van koffie om als een antidepressivum te werken, waarbij het de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en noradrenaline in het lichaam ondersteunt.

Koffie als een rijke bron van Antioxcidanten

Volgens een studie uit 2005 is koffie uniek in zijn vermogen om antioxidanten te leveren, meer dan enig ander drank- of voedselproduct. Hoewel fruit en groenten ook rijk zijn aan antioxidanten, blijkt het menselijk lichaam het merendeel van zijn antioxidanten uit koffie te halen.

Verkleinen van kans op huidkanker bij vrouwen

Het Brigham and Women’s Hospital hebben gedurende 20 jaar 112.897 mannen en vrouwen gevolgd. Hun onderzoek wees wonderbaarlijk uit dat vrouwen die dagelijks drie of meer kopjes koffie drinken, minder kans hebben om huidkanker te ontwikkelen in vergelijking met vrouwen die geen koffie drinken.

Is koffie goed voor soprters

In een artikel van The New York Times wordt gesteld: "Zowel onderzoekers als atleten zijn al geruime tijd op de hoogte: het drinken van een kop koffie vóór een training verbetert de atletische prestaties, vooral bij duursporten zoals langeafstandslopen en fietsen." Cafeïne bevordert de aanwezigheid van vetzuren in de bloedbaan, waardoor de spieren van sporters in staat worden gesteld om deze vetten als eerste te benutten en te verbranden, voordat de koolhydraatreserves van het lichaam worden aangesproken. Dit resulteert in een langer uithoudingsvermogen.

Koffie en Alertheid

Je drinkt meestal koffie om wakker te worden of alert te blijven, nietwaar? Het goede nieuws is dat de broodnodige cafeïneboost niet alleen je alertheid verhoogt, maar ook je cognitieve functies verbetert. Volgens CNN stelt koffie je brein in staat om op een efficiëntere en scherpere manier te functioneren. TIME-verslaggever Michael Lemonick benadrukt: "Bij slaaptekort en het consumeren van cafeïne, verbetert vrijwel alles wat meetbaar is in ons lichaam: reactietijd, alertheid, concentratie, logisch redeneren - de meeste complexe functies die geassocieerd worden met intelligentie."

Koffie is goed voor diabetes "type2"

Koffie verkleint de kans op diabetes type 2, volgens een studie van The American Chemical Society. De onderzoekers ontdekten dat proefpersonen die vier of meer koppen koffie per dag drinken de kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes met 50 procent verkleinen. Bovendien wordt de kans met elke extra kop met nog eens 7 procent verkleind.

Koffie en Alzheimer

Onderzoekers van de University of South Florida en de University of Miami hebben vastgesteld dat bij mensen ouder dan 65 jaar met hogere cafeïnegehaltes in hun bloed het optreden van Alzheimer gemiddeld twee tot vier jaar langer kan uitblijven in vergelijking met degenen met lagere cafeïnegehaltes. De neuro-onderzoeker en mede-auteur van de studie verklaarde: "We pretenderen niet dat het consumeren van koffie mensen volledig beschermt tegen Alzheimer. Desalniettemin zijn we sterk van mening dat een matige consumptie van koffie aanzienlijk kan bijdragen aan het verminderen of vertragen van de kans op Alzheimer."

 

Bron


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.