Is Supermarkt koffie goed voor je koffieautomaat?

Gepubliceerd op 13 oktober 2023 om 15:53

Supermarkt koffie, je zou bijna denken “die is toch prima”?

Veel consumenten en soms zelfs ook bedrijven kopen hun koffie in de supermarkt of bij een Warenhuis. Want daar zijn immers alle bekenden merken van diverse reclames van TV terug te vinden en dat komt vertrouwd over, dus zal wel goed zijn. En de prijs is natuurlijk ook goed. 

Maar de echte koffieliefhebbers weten wat er mis is met het merendeel van de koffie die je koopt in de supermarkt.

 

Wij leggen in dit stukje graag uit wat de verschillen zijn tussen koffie van de supermarkt en de koffie van gespecialiseerde leverancier.

 

Natuurlijk mag en kan je niet verwachten dat de inkopers van de grote ketens verstand hebben van meer dan 10.000 producten die ze in hun assortiment hebben. In een supermarkt is maar 1 ding belangrijk, inkoopprijs, verkoopprijs en maximale marge.

(voorbeeld is natuurlijk ook onze speciebonen die men importeert vanuit verre landen terwijl het in Nederland aan overvloed is, reden is de prijs) 

 

Je staat voor het schap in de supermarkt en je moet een keuze maken, waar kijk je dan naar?

Bekend is dat consumenten vaak misleid worden door de uitstraling van het product en kies je dan voor het huismerk of het merk wat bekend is van TV. Wij Nederlanders zijn ook wel prijsbewust dus kiezen we vaak voor het eigen huismerk.

 

Regelgeving van koffie

Bij koffie is er eigenlijk nauwelijks regelgeving om de kwaliteit zichtbaar te maken. Wat wel bij alle andere levensmiddelen is. Maar het bijzondere aan koffie is dat de koffieproducenten zelf kunnen bepalen wat de houdbaarheidsdatum is. (natuurlijk wordt hierin wel de voedselveiligheid gewaarborgd)

 

Waarom zijn ze dan slecht voor onze kostbare koffieautomaat? 

Bij supermarkten en vaak ook de grote merken draait het om massaproductie, want de winst moet maximaal zijn door snel, goedkoop en zoveel mogelijk koffie te produceren.

 

Het gaat dus fout in het productieproces waar de bonen niet goed gekoeld worden en het toch verpakt wordt in zakken en dat zorgt ervoor dat de bonen “vet” worden. Dit zijn etherische oliën en aroma’s die normaal in je boon behoort te zitten en niet in de zak of aan de buitenkant van de boon.

Dit betekend dat dit dus ook in je kopje koffie terecht komt. Doordat ze nu aan de buitenkant van je bonen zitten i.p.v. aan de binnenkant gaan ze kleven aan je bonenreservoir messen die je boontjes malen en de rest van je machine. Toch best zonde van je kostbare koffiemachine en de smaak van je koffie.

 

Dit gaat dus ten koste van de levensduur van je koffieautomaat, die normaal minimaal 8 jaar mee moet gaan bij een goede boon en natuurlijk goed onderhoud.

 

Kortom het productieproces bepaald je kwaliteit, prijs hangt altijd samen met kwaliteit, je koopt tenslotte ook geen Ferrari voor hetzelfde geld waar je een Fiat voor koopt!

Koffiespecialisten stoppen veel tijd en aandacht in de kwaliteit van de boon want dat is namelijk hun corebusiness dus dat moet goed zijn en geen halve bak.

 

Selectie van de beste boon

Wij bij Three P Coffee werken samen met de beste koffiebranders die ook duurzaamheid erg hoog in het vaandel hebben staan, want dat is voor ons het eerste waar wij naar kijken. Onze leveranciers worden getoetst op hun duurzaamheid aspecten wat doen ze, welke plannen naar de toekomst hebben ze. Daarna kijken we welke bonen het beste passen met bijbehorende certificaten zodat ook de boeren een eerlijke prijs krijgen.

 

Na een uitvoerige koffieproeverij gaan we praten over de prijs, wat is onze inkoop, wat zou dan onze verkoopprijs kunnen worden. Als duurzame koffieleverancier weten wij namelijk als geen ander hoe belangrijk het is dat alles tot in detail moet kloppen.

Als alles klopt je bent open, eerlijk en transparant en je zoekt altijd naar de beste duurzaamste oplossingen kan je ook scherp in prijs zijn, daarom durven wij te zeggen dat we duurzaam zijn en toch goedkoper dan een andere koffieleverancier met onze beste prijsgarantie.

 

Ben jij nu ook nieuwsgierig geworden en wil jij je prijzen vergelijken met je huidige leverancier?

Laat het ons weten en we komen graag vrijblijvend langs en we tonen het aan.

 

info@threepcoffee.nl

06 4500 8780

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.